Ongeacht wat je eet, je eetgewoonten zijn bepalende factoren voor je gezondheid. De volgende tips helpen je op weg om je eetgewoonten snel te verbeteren:
1.Pak elke dag een gezonde lunch en snacks in voor op het werk of school.
Door elke dag de avond ervoor je lunch en healthy snacks voor de volgende dag klaar te maken voorkom je dat je een ongezondere lunch haalt op je werk of school.
2. Laat vrienden of familie samen met jou een gezonde maaltijd proberen.
Afspreken met vrienden of familie om gezonde maaltijden maken zorgen voor een stok achter de deur dat je ook daadwerkelijk gezond eet. En het is gezellig natuurlijk!
3. Doe je snacks in een bakje in plaats van uit de zak te eten.
Toch zin een een lekkere ongezonde snack? Zorg er dan voor dat je niet uit de verpakking eet maar een kleine portie in een bakje doet en de verpakking terugzet in de kast. Dit zorgt ervoor dat je onbewust niet te veel uit.
4. Beperk hoe vaak je uit eten gaat.
Tijdens uiteten gaan eten we altijd meer en ongezonder dan wanneer je thuis eet. Probeer dit dan ook te minimaliseren. Ook gelijk goed voor je portemonnee.
5. Eet langzamer.
Het is gebleken dat langzamer eten leidt tot minder eten en sneller eten tot meer eten – en obesitas. Het lichaam heeft minstens 20 minuten nodig om een verzadigd gevoel te registreren.
6. Eet alleen als je echt honger hebt.
De natuurlijke signalen van je lichaam vertellen je precies wanneer je moet eten en wanneer je vol zit. Om af te vallen en het er af te houden, moet je elke dag je hongergevoel onder controle houden zodat je niet al je harde werk vergooit door je te laten leiden door een vals hongergevoel. Vermijd voortdurend te eten als je eigenlijk geen honger hebt.
7. Plan maaltijden van tevoren om ervoor te zorgen dat je een gezonde, evenwichtige maaltijd eet.
Deze gewoonte behoed je simpelweg van het eten van allerlei ongezond voedsel wanneer je al trek hebt. Door je maaltijden van tevoren te plannen en te maken heb je altijd een gezonde maaltijd wanneer je honger hebt.
8. Leer eenvoudige basisrecepten koken.
Met een paar simpele groente en kruiden kan je al iets heel lekkers op tafel zetten. Ga op zoek naar eenvoudige basisrecepten zodat je dit kan uitbreiden naar je eigen smaak.
9. Sla nooit een maaltijd over en stel deze nooit uit.
Een maaltijd overslaan of uitstellen veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel met symptomen zoals een prikkelbaar, warrig, gestrest en vermoeid gevoel. Maaltijden overslaan kan er ook voor zorgen dat je stofwisseling vertraagt, wat gewichtstoename kan veroorzaken of het moeilijker kan maken om af te vallen. Sla dus nooit een maaltijd over en stel deze ook nooit uit!